Svensk Whisky
– den första heltäckande boken om whiskytillverkningen i Sverige

 Hur ser ”den svenska whiskystilen” egentligen ut? Vad driver branschen framåt? 16 oktober ger Spritz Lit ut Svensk Whisky, en rik exposé över whiskyindustrins historia i Sverige. Från de stora destillerierna till de små – pionjärer, nytänkare och utmanare.

Den svenska whiskybranschen har vuxit upp och mognat. Sakteligen har Sverige blivit ett whiskyproducerande land. Idag finns det ett tiotal olika destillerier av varierande storlek, alla med sin egen unika historia och identitet. Författaren Henrik Aflodal förklarar hur arbetet med boken utvecklades till ett riktigt grävjobb: 

”Inget har egentligen skrivits om svensk whisky tidigare så allt material i boken bygger på omfattande intervjuer med whiskymakarna själva. Deras omtumlande berättelser är ryggraden i detta pionjärverk om en gryende whiskybransch.” 

Svensk Whisky är den första heltäckande boken i sitt slag om svensk whiskytillverkning. En innehållsrik whiskyresa från High Coast och Mackmyra i norr till Smögen och Hven i söder. Fotografen och redaktören Hans-Olov Öberg berättar: 

”Som gammal finansanalytiker, är jag djupt imponerad av den uppfinningsrikedom och jävlar anamma som finns därute, och som dryckeskännare är jag förstummad över den höga kvaliteten. Svensk whisky håller världsklass!” 

Alla svenska whiskyprojekt har haft skotsk whisky som förebild, ändå är utfallet helt annorlunda, något som förvånade Henrik Aflodal under arbetet med boken: 

”Var och en har valt sin egen väg. Man har intuitivt nischat sig produktionsmässigt och gör väldigt olika destillat. Gemensamt är den svenska entreprenörsandan, att gå noggrant tillväga och eftersträva högsta kvalitet. Ambitionen är att göra whisky i världsklass, för att klå skottarna. Det gillar jag, att gå all-in!” 

Utöver de olika destilleriernas historia och intervjuer med deras grundare, har även bartendern David Kringlund tagit fram nio unika drinkrecept – ett för varje destilleri. 


Titel: Svensk Whisky: pionjärer, nytänkare och utmanare

Författare: Henrik Aflodal

Fotograf och redaktör: Hans-Olov Öberg

Omslag: Thina Ejheden

Utgivningsdatum: 16 oktober 2023

Första recensionsdag: 16 oktober 2023

ISBN: 9789198741490

I BUTIK 14 OKTOBER!

Prenumerera på Spritzlit:s nyhetsbrev

Nyheter